2017. május 16., kedd

A fájdalom valódi forrásai, a trigger-pontok

Hogy miért járok gyógytornászhoz, és miért ajánlom Nektek is, arról már ITT olvashattatok.
A gyógytorna - számomra - legjobb része az, mikor a manuálterápia során, a gyógytornász kimasszírozza az úgynevezett trigger pontokat. Néha nagyon tud fájni, de utána, mintha újjászületnék!


Nézzük hát, mik is ezek a pontok?
Az emberi test izomzatának különböző pontjain elhelyezkedő feszültség-csomók, melyek gyakran nem ott okoznak fájdalmat, ahol vannak, hanem általában kisugárzó fájdalomként jelentkeznek. De a fájdalom valódi okát ezeken a pontokon keletkezett feszültség okozza.
Nekem például időről-időre sokszor fáj a fejem, ilyenkor tudom, hogy ideje elmenni a kedvenc gyógytornászaimhoz, hogy segítsenek kioldani a nyakizmon és a gerinc mellett futó izom felső részén elhelyezkedő görcsös kis csomókat.



A trigger pontok helyén az izom befeszül, így itt csökken a vérellátás ill. a terület anyagcseréje is romlik, így a fájdalom fokozódik. Az ördögi kört tehát muszáj megtörni.
Segítség lehet egy erőteljes masszázs – a svéd vagy például a thai - de igazi változást a konkrét problémára koncentráló, gyógytornász vagy gyógymasszőr által végzett trigger pont kezelés hozhat.
Arról nem is beszélve, hogy a gyógytornász meg tud tanítani olyan, otthon végezhető gyakorlatokat, melyek segítségével oldhatjuk az izomzatban a feszültségeket, így a rendszeres gyakorlásukkal csökkenthetjük a feszültség-csomók kialakulásának gyakoriságát.


És hogy ezek a feszültség-csomók mitől alakulnak ki?
Mondhatnánk, hogy az élettől... a helytelen mozgás, vagy épp a mozgás hiánya, illetve a le nem vezetett stressz okozhatja. Holisztikusan nézve a dolgot pedig a fel nem dolgozott érzelmek, melyeket feszültség formájában raktározunk el a testünkben.
A trigger pontok mindenki izomzatán megtalálhatóak, de nagyon egyéni, hogy ki melyikben gyűjti inkább a feszültséget, és hogy milyen mértékben.


Mit tehetünk ellene?
Fizikai szinten:
  • figyeljünk oda, hogy eleget mozogjunk
  • a mozgást igyekezzünk helyesen kivitelezni
  • egy YIN jógázással mindenképpen érdemes lehet kiegészíteni a heti edzéstervet
  • igyunk elég folyadékot (főként vizet)
  • időről-időre menjünk el a gyógytornászunkhoz, hogy kimasszírozza a csomókat

Lelki szinten:
  • figyeljük magunkat, és hogy mit váltanak ki belőlünk a velünk történtek
  • találjuk meg azt a pihenési formát, amivel leginkább ki tudunk kapcsolódni
  • rendszeresen relaxáljunk, hogy a testünknek és a lelkünknek alkalmat teremtsünk az elengedésre

A trigger pont terápiáért és profi gyógytornáért keresd a Budapestfizio csapatát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése