2017. május 11., csütörtök

Gyógytornászt mindenkinek!

Ha valaki meghallja, hogy gyógytornászhoz járok, meglepődik, mert láthatólag nincs semmi komolyabb mozgásszervi problémám. Általában az van az emberek fejében, hogy gyógytornászhoz csak az jár, akinek van valami problémája. Így ezt a posztot azért írom, hogy ez a nézőpont kicsit megváltozzon.
Hiszen – jó esetben – orvoshoz sem akkor megyünk, ha feltétlenül baj van. Évente, na jó, két évente, érdemes kivizsgáltatni ezt-azt, csak úgy a megelőzés kedvéért. Csupán azért, hogy – így is – törődjünk magunkkal.
Így kellene lennie a gyógytornával is... mondjuk kb 3 havonta érdemes elmenni egy-egy kezelésre.
Talán meglepő, de a gyógytorna nem csak a tornagyakorlatokról szól. A testről, az izmainkról, arról, hogy feltérképezzük, és korrigáljuk, ha valami nem működik tökéletesen, és megelőzzük, hogy komolyabb, krónikus mozgásszervi betegséggé fejlődjön.

 A Budapest Fizio egyik kezelő szobája

Hogyan zajlik?

1. Állapotfelmérés
A gyógytornász minden alkalommal állapotfelméréssel kezd, szakszerűen megfigyeli a testünket különböző mozdulatok kivitelezése során, és jól ki is kérdez, hogy van-e épp valamilyen panaszunk, ha igen, az milyen jellegű, mikor éreztük először, hogyan alakul stb.? Így pontos képet kap a testünkről.


2. „Masszázs”
A feltérképezést követi a manuálterápia. Én ezt imádom. Néha ugyan kicsit fájdalmas tud lenni, de nagyon felszabadító, olyan „mindenem a helyén van” érzésem van tőle.
A manuálterápia részeként a gyógytornász kimasszírozza izmainkból a fájdalmas csomókat (trigger pontok) illetve kimozgatásokkal, óvatosan „helyrerakja testrészeinket”. Ez a helyrerakás még nem csontkovácsolás, attól sokkal finomabb, óvatosabb, és lágyabb, de sokkal-sokkal több, és alaposabb, mint egy masszázs. Ugyanis a konkrét probléma megoldására irányul. A megoldás pedig sokszor nem ott van, ahol a fájdalom jelentkezik.


3. A torna
Persze nem maradhatnak el a tornagyakorlatok sem, de erre a kezelés időtartamának kb „csak” a fele jut. Személyre szabott gyakorlatainkat a gyógytornász mindig az alapján állítja össze, amit a feltérképezés és a manuálterápia során a testünk szükségleteiről kiderített.
Megtanítja az éppen aktuálisan végzendő gyakorlatokat és azok helyes kivitelezését...
...hogy aztán otthon gyakorolhassuk őket!

Szóval ne várd meg, míg komoly baj lesz! Ha gyakran fáj a fejed, vagy néha fájlalod a derekad, vagy csak ha egyszerűen nehéz felkelni reggelente, keress fel egy gyógytornászt!
Én a Budapest Fizio profi csapatát ajánlom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése