2013. január 23., szerda

Több mint masszázs, MA-URI

A MA-URI masszázst egyfajta misztikus köd lengi körbe, és sokan nem tudnak vele mit kezdeni. Mert hogy mi is ez? Masszázs? Spirituális utazás? Tánc? Filozófia?
Én azt gondolom, hogy leginkább egy lehetőség. Lehetőség arra, hogy ha másban nem is, de minimum egy rendkívül lazító masszázsban legyen részünk. Ha pedig nyitottak vagyunk, akkor lehetőség arra, hogy közelebb kerüljünk lelkünk mélyén bennünk élő önmagunkhoz.


A masszázs eredete
Amennyiben a kályhától indulunk el, akkor mondhatjuk, hogy alapja a polinéz szigetlakók ősi tudása és életfelfogása, a HUNA.
De igazából, alig több mint 20 évvel ezelőtt, Hemi és Katja Fox találkozása volt az a pont, amikor a MA-URI élete elkezdődött. Ők voltak azok, akik életre hívták ezt a mélyen bennünk élő tudást. Nekik köszönhetjük, hogy ma alkalmunk van átélni ezt a csodát, felszínre hozni magunkban azt a lényt, aki belső kötöttségektől mentesen, szabadsággal éli életét. Pont úgy, ahogy ezt a MA-URI szó jelentése is mondja: "korlátoktól mentes utód".

Hemi és Katja Fox

Hemi és Katja a polinéz őslakosok életfilozófiájának alapjaiból kiindulva, és hawaii masszázstechnikákat továbbfejlesztve alkotta meg a mai formában megjelenő MA-URI-t. Egy olyan komplex energetikai rendszert, melyben a masszázs egy eszköz arra, hogy elérjük azt a fajta szellemi-lelki állapotot, melyben az életet teljességében élhetjük meg.

HUNA, ember és természet egységben egymással

Miben más?
A kérdés talán úgy lenne a leghelyesebb, hogy egyáltalán miben hasonló a MA-URI és mondjuk egy svéd masszázs? Merthogy nem sokban...
Először is a MA-URI masszőr inkább egy közvetítő az "Ég" és a vendég között. Ő segít ráhangolódni a lelkünk hangjaira. Ehhez a hangoláshoz a masszázstechnika, a tánc és a személyre szabott zene az ő eszköze.
Első találkozáskor biztos, de általában minden masszázs előtt a MA-URI fontos része a beszélgetés. Ez a beszélgetés alkalmat teremt arra, hogy a vendég lelkileg is megérkezzen, megnyugodjon, és csak ezután veszi kezdetét maga a masszázs:
Ne számítsunk hagyományos gyúrásra vagy paskolásra, a MA-URI közben a masszőrünk táncol körülöttünk, teste állandó mozgásban van, csípője ring, ősi polinéz táncok alaplépéseit lejti a masszázságy körül. Ezzel megteremtve egy olyan energetikai teret, mely segítségünkre lehet a lelki görcsök elengedésében is. Közben pedig alkarjával hullámzó, simító mozdulatokat végez követve testünk vonalát, hogy az izmokban felgyülemlett feszültségeket és blokkokat is feloldja.
Így repít el minket egy olyan állapotba, ahol az óceán végtelenül békés hullámzásával testünk és lelkünk felszabadul és szárnyakra kap.


Fontos tudni, hogy a MA-URI masszázs alatt a vendégen nincs ruha. De nem kell ettől azért annyira megijedni, mert az intim testrészek mindig fedve vannak, sőt, igazából mindig csak az a testrész van szabadon, melyen éppen dolgozik a masszőr. A ruha nélküliség azért fontos, mert a MA-URI, "az energiák tánca" (Till Adél), és a legfontosabb célja az, hogy közben felszabaduljanak a blokkok, és hogy energiáink újra szabadon áramolhassanak bennünk, rajtunk, körülöttünk.

Fontos különbség, hogy míg a svéd masszázs például rákos megbetegedések esetén ellenjavallott, úgy a MA-URI-t nyugodt szívvel lehet alkalmazni. Ez azért lehetséges, mert míg a svéd masszázs intenzíven megemeli a pulzust, és fokozza a nyirok-keringést, úgy a MA-URI technikája ezt kevésbé és sokkal gyengédebben teszi meg. Nyitottság esetén egyébként a masszázs a gyógyulást is segítheti. De nagyon fontos, hogy a kezelést megelőző beszélgetés során a masszőr tudomást szerezzen arról, hogy a betegséget diagnosztizálták, vagy esetleg már a rehabilitáció is elkezdődött.

Jó hír az is, hogy a kismamáknak sem tiltott ez a kényeztetés. Sőt, szerintem sokat tud segíteni az anyaságra való lelki felkészülésben is.Miért jó?
Kellemesen lelazítja a megfeszült izmokat, enyhíti a testünkben kialakult fájdalmakat és görcsöket. Olyan testrészek átmasszírozására is sor kerül, melyekre egyébként nem szoktunk nagy figyelmet fordítani. Ilyen testrész például a popsi. Nem tudom, hogy észre vettétek-e már ezt magatokon, de én például a hátamon és a fenekem felső részében gyűjtöm össze a mindennapos stresszt, és míg a svéd masszázs ezt a területet csak érintőlegesen kezeli, addig a MA-URI jó alaposan megdolgozza.
De emellett a lelki feszüléseinket is oldani tudja. Elringat egy olyan mélyen bennünk lévő megengedésbe, mely tudati és fizikai síkon is egyensúlyt teremthet bennünk, körülöttünk.
Attól függően, hogy mennyire vagy nyitott, és milyen mértékben tudod "hasznosítani" a rajtad átáramló, tested körül táncoló energiákat, olyan mértékben tudod magadban beindítani öngyógyító folyamataidat a kezelés hatására. A masszőr minden rezdülésedre figyel, és tulajdonképpen támogat, navigál téged ebben. Akár a maori ősöket vezető Navigátor a polinéz szigetvilágot körülvevő tengereken.

Polinézia háromszöge, Óceánia részeÉrdekesség
Meglepő, de a MA-URI oktatásának központja Dániában van, és egyenlőre főleg európaiak léptek a MA-URI különleges útjára. Sőt ha netán alkalmunk adódna Új-Zélandon MA-URI masszőrt keresni, akkor először is nem lesz könnyű dolgunk, másodszor pedig olyanokra fogunk rátalálni, akik Hemi Fox módszerét részben Európában, részben Új-Zélandon sajátították el. Azok, akik a tanulás folyamata alatt hívást éreztek erre a fajta életmódra, és nem tudtak ellenállni a maorik ősi földjének, azok visszatértek oda, és ott kezdtek új életet. Így történhet meg az, hogy a szigeteken több magyar származású MA-URI masszőr is él.
Nagyon érdekes, hogy (saját tapasztalatok alapján azt mondhatom) a kiwik (Új-Zéland polgárai) legyenek ők maorik vagy a gyarmatosítók leszármazottai, de akár újonnan bevándorlók is, megtestesítik ezt az életstílust: derűs, önmagukkal és a környezetükkel békében élő emberek. Egy modern társadalom, mely mégsem rohan. Inkább vidáman lépked előre.

Szabadságukat megélő maori gyerekek, valahol Rotorua környékén

Saját tapasztalat
Mielőtt először volt alkalmam megtapasztalni a MA-URI-t, már rengetegszer hallottam róla, milyen különleges élményt jelenthet. Hallottam például előző életek béli traumák elengedéséről, érzelmi kitörésekről, fájdalmakról és örömökről, melyeket MA-URI közben éltek át.
Félelemmel vegyes izgatottsággal vártam, hogy én mit fogok tapasztalni.
Be kell, hogy valljam, kissé csalódtam is, és talán azóta is mindig csalódom, hogy én nem utaztam közben vissza egyik előző életembe sem, és nem volt alkalmam elengedni egy-egy nagyobb traumát sem a masszázs közben.
Aztán rájöttem, és azóta is mindig rájövök, hogy ez nem baj. Mert helyette viszont ott van az a béke és a nyugalom, ami mindig elfog egy-egy MA-URI közben, és velem is marad még egy pár napig. És ez is nagyon sokat jelent.
És azóta azt is tudom, hogy csak rajtam áll, az én hozzáállásomon múlik, hogy a következő masszázs alkalmával megtörténik-e, és ha igen, akkor milyen mértékben. A lehetőség mindenesetre adott, és nagyon is ajánlott!A bejegyzés megírásához köszönöm Till Adél MA-URI masszőr segítését!
Adéllal itt és itt is találkozhattok.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése