2013. május 6., hétfő

Egerszalók, "Sódomb"

Amikor Karácsonyra ajándékba kaptam egy párnapos pihenést a Shiraz Hotelbe, nagyon örültem ugyan, de nem gondoltam, hogy ennyire fogom élvezni az ott eltöltött mesés napokat.
De járjuk is körbe, hogy egész pontosan, hol helyezkedik el ez a csipetnyi kis Marokkó:

Egerszalókon
Ez a körülbelül 2000 lakost számláló kis település Egertől 6 km-re, kedves kis lankákon, a Mátra és a Bükk között terül el. Körös-körül boros pincék, friss levegő és barátságos emberek.


Található itt egy ritka kincs is, amivel szerintem csak kevesen vannak tisztában.
Egerszalók központjától körülbelül 1,5 km-re, a falu határától nem messze található hőforrás különleges természeti képződményt alakított ki.

A forrás

A 410 méter mélyről feltörő, 67-68°C-os termálvíz, ahogy a domboldalon lefolyik, és fokozatosan hűlni kezd, már nem tud annyi oldott ásványi anyagot megtartani, így a felesleg kicsapódik, létrehozva ezzel a fehér, teraszos mésztufa dombokat.
Ehhez hasonló csodát csupán Törökországban, Pamukkale-ban, valamint az USA-ban, a Yellowstone Nemzeti Parkban csodálhat meg az ember.

Egerszalók, "Sódomb"

A hőforrás vizéről, mely kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos ásványvíz, már messziről érződik, hogy nem kevés ként is tartalmaz. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyvízzé minősítette, mivel hatásos kiegészítő gyógymódot biztosíthat a gyulladásos mozgásszervi, nőgyógyászati megbetegedések, valamint ízületi kopás esetében is.




A Sódomb teraszai

A fehér dombocska és a hófehéren csillogó mészkőteraszok a kristály-tiszta vízzel, valóban lenyűgöző látványt nyújtanak. De sajnos szomorúan konstatáltuk, hogy a szomszédos, fenyőerdő borította dombból egy jókora részt kiharaptak egy kissé ormótlan, modern szálloda részére. Valamint hogy a szálloda megépítésének következtében, a Sódomb egyre kisebb, hiszen a forrás vizét a hotel is használja, így a mésztufa képződmény kevesebb vizet kap, és részben kiszárad, és arra is rá kell kissé mesterségesen segíteni, ami most látható. Nem tudom, hogy az egerszalókiak hogy éreznek ezzel kapcsolatban, nekem kicsit összeszorult a szívem...

Modern szálloda, egyre kisebb Sódomb

Ennek ellenére, ha valaki élvezni szeretné a hőforrás vizének áldásos hatását, akkor erre lehetősége van a helyi Nosztalgiafürdőben is, mely a szállodával szemben, a "Sódomb" oldalában helyezkedik el. Látszik, hogy a medencéket pár éve felújították és kipofozták, de a kapcsolódó épületek kissé "ideiglenesnek" hatnak.
Egész napos belépő: 1.100.-Ft

A helyi fürdő most...

...a Sódomb és a medencék régen

A Sódombon kívül Egerszalók érdekessége még a Sáfrány utcában található Barlanglakások együttese is.
A tufába vájt barlangokat már a XIII. században kialakították, de csak a XVIII. században kezdték el lakás céljára használni őket a szegény családok. 
Ma már az önkormányzat tulajdonában vannak, és pár éve skanzenné alakították őket.

Barlanglakások már felújítva, skanzenné alakítva

Barlanglakás, még nem-felújítva

A további látnivalók pedig:

A barokk stílusban épült templom, a különálló templomtoronnyal

Az egerszalóki tó, mely tulajdonképpen a községen átfolyó Laskó-patak felduzzasztása

És ezen az édes kis helyen várnak ránk váratlan meglepetések is:

Májusfák

Patakpart

Borospincék

Képek forrása: saját (Ákosnak köszönöm!), www.egerszalok.utisugo.hu, www.egerszalokinfo.hu, www.google.com
Info: www.kaptarko.hu, www.utisugo.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése