2015. január 24., szombat

Az avokádó

Nem is emlékszem, mikor estem szerelembe pontosan az avokádóval, de valószínűleg új-zélandi kirándulásunk alkalmával, mikor isteni finom példányokat szereztünk be egy ültetvény bejáratánál elhelyezett becsületkasszás bódéból.

"Happy avo-customer", vagyis a Férjem :-)

Már itthon is egyre többször találkozni az üzletek polcain ezzel a kissé semleges ízű csodagyümölccsel.
Ismerkedjünk hát meg vele kicsit közelebbről!

Avokádó-ültetvény Új-Zélandon

Az avokádó Közép-Amerikában honos örökzöld, mely a babérfélék családjába tartozik. És már Krisztus előtt 5000 évvel is fogyasztották.
Maga a fa viszonylag igénytelen, olyan helyen nő, ahol az átlaghőmérséklet 13°C felett van. Sok fajtája létezik, melyek igénye is, kinézete is különbözik. A gyümölcs héja, mely elég vékony, lehet zöld, barna, sőt vöröses színezetű, de szinte fekete is, lehet hosszúkás vagy gömbölyűbb formájú, sima, kissé ráncos vagy egészen érdes felületű is. A "krokodil-körte" húsa világoszöld vagy sárgás színű, íze semleges, kissé zöldes.


És hogy miért ajánlott beépíteni az étrendünkbe?

  • Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag (30g-ban kb 3,5g)
  • Rengeteg vitamint:  B-1, B-2, B-3, B-5, B-6, C, Folsav (B-9)
  • ...és ásványi anyagot tartalmaz: Kalcium, Vas, Magnézium, Foszfor, Kálium, Cink
  • 30g avokádó 3g szénhidrátot és 50 kcl-t tartalmaz
  • Koleszterinmentes


Sokan imádják az avokádó húsából készült guacamole-t, de én simán, mindenféle fűszerezés nélkül, sajtos pirítós mellé kanalazgatva is imádom.



Jó tudni!!!

  • Miután leszedték a fáról, a termés kb egy hónapig eláll (7-19°C között)
  • Érdekesség, hogy az avokádó tulajdonképpen csak a szüret után érik, puhul meg, nem pedig a fán. Ehhez a folyamathoz szobahőmérsékleten kb 1-1,5 hétre van szüksége
  • Az avokádó akkor érett meg, mikor már nem kemény: két tenyerünk közé véve "ruganyos" a húsa.
  • Az érett avokádót lehet hűtőben tartani (2-3 napig)
  • Fagyasztani pürésítve érdemes, kevés citromlével vagy ecettel keverve
  • Ha kettévágjuk, húsának felszíne bebarnul, de ettől még nem kell kidobni, simán le kell vágni a bebarnult részt, a hús még sárgás-zöld része nyugodtan elfogyasztható
  • Kutyáknak adni tilos, mert hatására felgyűlhet a víz a kutyus mellkasában, hasában, de akár a szívében is!


Képek forrás: kingavocado.com, tampabay.com, healingthebody.ca, authoritynutrition.com
A bejegyzés megírásához sok információt találtam a http://paradisegroveavocados.com/ oldalon


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése