2012. július 25., szerda

India kincse, az Ayurveda


Az Ayurvédát „az élet tudománya”-nak is nevezik. Ez a több mint 6000 éves ősi tudomány Indiából ered, és egy olyan komplex holisztikus rendszert jelent, melynek célja a prevenció és a gyógyítás.
Egyik alapelve a három Dósa elmélete, mely az embereket alkatuk alapján a VATTA, a PITTA és a KAPHA dósák szerint csoportosítja (természetesen ennek a 3 fő csoportnak a kombinációja is lehetséges). Az Ayurveda mesterei ez alapján személyre szabottan alkalmaznak különböző gyógyító kezeléseket, melyek közül a masszázs csak egy lehetséges eszköz, de manapság ez a legelterjedtebb, és mi nyugati népek a masszázsokon keresztül kerülhetünk legközelebb ehhez az ősi tudományhoz.



Az Ayurvedikus masszázs

Az Ayurvedikus gyógyító rendszeren belül a masszázsok a megelőző, illetve kiegészítő kezelések közé sorolhatóak.
A masszázsokat főként meleg olajokkal végzik, melyek összetételét személyre szabottan állítja össze a Kezelő, a Vendég alaptípusától és aktuális állapotától függően.
Az Ayurvedikus masszázs sajátossága a Marma-pontok masszírozása. Ezek a speciális „életerő-pontok” (a kínai orvostudomány akupunktúrás pontjaihoz hasonlóan) olyan különleges „útkereszteződések” az emberi testen, melyek összefüggésben állnak a testi,-lelki és szellemi energiáinkkal, és amelyek a különböző ínszalagok, erek, izmok, csontok és ízületek találkozási pontjainál helyezkednek el. A Marma-pontok masszírozásával a méreganyagok felszabadulnak és távoznak a szervezetünkből, továbbá az addig blokkolt energia-áramlás újra beindul. Így szervezetünk működése újra harmonikussá válik.
Az Ayurveda masszázs nagy hangsúlyt fektet a fejmasszázsra (Shiroabhayanga). A fejbőr, az arc, a nyak- és vállöv masszírozása szintén meleg olajokkal történik, mely az szervezetre kifejtett általános harmonizálás mellet a haj és fejbőr problémákat is orvosolja. A haj selymesen puha lesz, de vigyázzunk, mert az olajat nem könnyű lemosni róla.



Az Ayurveda- masszázs jótékony hatásai:
  • csökkenti a feszültséget és a fájdalmat az izmokban és az ízületekben
  • javítja a bőr állapotát (a kezelés során használt olajok hatása)
  • javítja a keringést
  • harmonizálja a vérnyomást
  • rendben tartja az emésztőrendszert
  • harmonikussá teszi a test és a lélek állapotát is (= jól érezzük magunkat a bőrünkben)
  • bizonyos betegségek (pl. paralízis) esetén növelheti az egyéb gyógymódok hatékonyságát
  • hatékony alvászavarok és depresszió ellen


A fő masszázs-típusok

Abhyanga- növényi olajos teljes testmasszázs

Shiroabhyanga- Indiai fejmasszázs olajokkal

Shirodhara- homlokcsakrára történő meleg olaj csorgatás

Prustaabhyanga- Hátmasszázs

Kati Basti- hátfájás speciális kezelése, a fájó terület meleg, gyógynövényes olajokban vagy főzetekben történő fürdetése

Padabhyanga- olajos lábmasszázs


(képek forrása: google és ayurveda.co.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése