2012. július 25., szerda

Mit is jelent a wellness?

Tulajdonképpen mindenkinek mást, hiszen mindannyian mástól érezzük igazán kereknek a világot, és szépnek az életet. A szó általános jelentését talán a testi-lelki jól-lét, vagy az általános jó közérzet kifejezésekkel lehetne leginkább leírni.
A "wellness" elnevezést egy amerikai orvos, Dr Halbert L. Dunn alkotta meg az 1950-es években, a "wellbeing" és a "fitness" szavak és jelentéseik összeolvasztásával. High Level Wellness című könyvében a szó egy olyan módszert jelentett, melynek célja, hogy az ember egy adott környezetben a legtöbbet tudja kihozni magából teljesítményének maximalizálása érdekében.
Manapság olyan tevékenységek szolgáltatások összességét jelenti, melyek ahhoz segítenek hozzá minket, hogy megőrizzük testi-, és lelki egészségünket, és teljesebb, egészségesebb életet élhessünk.

Hogy kit mely tevékenységek illetve szolgáltatások segítenek ehhez a testi, de leginkább tudati állapothoz, az természetesen teljesen egyéni. Van, aki inkább a fizikai erőnlétet, van aki az egészséges táplálkozást vagy a szépségápolást részesíti előnyben, és van, aki inkább a lelkére figyel oda jobban. Ideális esetben rá tudunk találni arra a harmonikus kombinációra, mely kényelmesen beépíthető a mindennapjainkba, segíti a lelki kiteljesedésünket, és amely Dr. Dunn elmélete szerint segít kihasználni fizikai, lelki és szellemi adottságainkat is.

(Kép: Pinterest)

Rengeteg szolgáltató és szolgáltatás között mazsolázhatunk, hogy rátaláljunk erre az ideális állapotra. A módszerek sokfélék lehetnek, és hosszú úton találhatjuk meg azt (azokat), mely végül hosszútávon is működhet számunkra. De soha ne legyen ennél kellemetlenebb utunk egy cél felé sem! :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése