2013. február 19., kedd

Anna Fürdő, Szeged

Szegedi lányként talán szégyen, de soha nem jártam még a hírös Anna Fürdőben. Ezen változtattunk a hétvégén.
Anna Fürdő, Szeged

A műemléki védettségű fürdőt 1896-ban építtette Szeged városa, de csak jóval később, az 1930-as évek elején vezettették be a fürdő szomszédságában fúratott kút (1927) termálvizét a fürdő épületébe. A vizet időközben gyógyvízzé minősítették, így a fürdőt 1938-ban gyógyfürdői rangra emelték. 2004-ben pedig egy kiadós felújítás után, az épület neoreneszánsz stílusát megőrizve, de a szolgáltatásokat a mai igényekhez igazítva újra megnyitotta kapuit.


Az eredmény valóban felhasználóbarát, se nem sok, se nem túl kevés. Nincs semmi túldíszítve, de látszik, hogy az olcsó megoldásokat is kerülték. Így a fürdő az lehet, aminek szerintem lennie kell: a átlagos igényeket átlagosnál magasabb szinten kielégítő fürdőlétesítmény. Szegeden pont erre volt szükség. Hiszen aki úszni szeretne, az a "Sportusziba" jár, aki családi élmény-pihenésre vágyik, az pedig az újragondolt, néhai SZUE területén kialakított Napfényfürdőbe. Aki pedig amolyan boldog békeidőket idéző, polgári kikapcsolódásra vágyik, már modern kori igényekkel, az jöhet a mai napig Gőzfürdőként emlegetett létesítménybe.


Muszáj megemlíteni, bár a wellness nézőpontjából ez annyira nem fontos, és ami a fő, hogy nem is zavaró (!), hogy a fürdő közvetlen szomszédságában egy modern, jól felszerelt gyógyászati központ is helyet kapott.


Az első nagyon praktikus dolog, hogy a gyógyászati és a wellness funkciókat, átjárhatóan elkülönítették, és a belépőjegyeket is ehhez igazították. Annak, aki "csak" a gyógyvízben szeretné áztatni magát, és esetleg egy kis hidromasszázzsal kényeztetné magát, de nem szaunázna, az tud kedvezőbb árú belépőjegyet vásárolni. Sok fürdőben jelent gondot, hogy azok, akik elsősorban gyógyulni érkeznek, illetve azok, akik inkább a prevencióra koncentrálnak, zavarhatják egymás köreit. Ezt a szegedi Annában ügyesen kerülték ki. Mi mindkét részt kipróbáltuk, és tisztán látszott, hogy az eltérő funkciók eltérő korosztályt is vonzanak.


Amivel nem teljesen értek egyet, az a gyermekmedence elhelyezése a gyógyászati szárnyban, illetve talán a gyermekmedence léte. Bár nincsenek adataim arra vonatkozólag, hogy hány kisgyermekes család látogat el a fürdőbe, mégsem hiszem, hogy egy gyógyfürdőnek feltétlenül szüksége van gyermekmedencére. Amennyiben mégis, akkor sem a gyógyvizes medence közvetlen szomszédságában lenne a helye.


A wellness szolgáltatások egyébként teljesen rendben vannak, több finn szauna, két infra-kabin, egy bioszauna, valamint élményzuhany (az egyszerűbb fajtából, de minek azt túllihegni) több merülő-, és élménymedence áll a kikapcsolódni vágyók szolgálatára.
Annak, aki mozgással szeretné levezetni a stresszt, rendelkezésre áll egy kisebb úszómedence is, de alapvetően ez nem alkalmas olyan igazi úszásra, inkább csak lazább tempózgatásra. Mindenesetre nagyon örvendetes, hogy van!

A wellness részleg "fölötti" pihenő hangulata

Nagyon örültem az olyan apróságoknak, mint hogy használható, funkciójukat valóban betöltő hajszárítók vannak felszerelve az öltöző-kabinok mellett.
És az is nagyon jól esett a szemnek, hogy mindenhol egységes kiírások vannak, sehol egy ad-hoc módon kinyomtatott, műanyag papírtartóba bugyolált "Csúszásveszély" feliratok. Helyette ilyenek vannak:


Összefoglalva tehát a Szegedi Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdőt mindazoknak ajánlom, akik nem túlgondolt luxus wellnessre, viszont egy átlagos gyógyfürdőnél többre vágynak, és a mindennapi rutint szeretnék levezetni, amolyan könnyed formában, de rendszeresen.
A környezet barátságos, egyszerű, de igényes. Szeged városképének és életének gyöngyszeme az Anna.


Anna-kút, Anna víz

A Szeged környéki termálvizekre elsősorban olaj után kutatva bukkantak, ezt a kutat 1927-ben fúrták, Vajna Ferenc geológus szakvélemény alapján. Az 52°C-os termálvíz 944 méter mélyről tör fel, és 1929-ben minősítették gyógyvízzé. A kút és a víz nevét Patzauer Annáról, a gyógyvizet palackozó vállalkozó, 1938-ban született kislányáról kapta. A lúgos-jódos Anna víz az emésztőrendszeri megbetegedések és rendellenességek, valamint reumatikus és kopásos ízületi betegségek, pikkelysömör és krónikus nőgyógyászati gyulladások gyógyítására alkalmas. A kútból mindenki ingyen ihat, és palackszám viheti a vizet. Ezért nem ritka, hogy sorban kell állni a vízre várván.
A kutat díszítő Táncoslány szobrot 1959-ben Csáky József szobrászművész készítette.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése