2014. január 22., szerda

A balinéz masszázs

Mint arról már korábban is olvashattatok itt és ott is, volt szerencsénk pár hetet az isteni Bali szigetén eltölteni, és rengetek szép élménnyel gazdagodni.


A kikapcsolódásunkat nagyban segítették az isteni masszázsok, amelyeket kaptunk, és melyek, bevallom, merőben új élményt jelentettek.
Mert a balinéz masszázs különbözik mindazon masszázsoktól, melyeket eddig tapasztaltam.

Adi Spa, Nusa Dua, Bali

Már eleve az ágy is sokkal masszívabb, mint az itthon vagy általában a világban látott (leggyakrabban összecsukható) ágyak. Olyan, akár egy asztal, tetején egy matraccal.

Sedona Spa Ubud

És hogy miért? Mert a balinéz masszázs esetében az ágynak nem csak a Vendég súlyát kell megtartania, és a masszázs-mozdulatok jelentette plusz-terhelést, de azt is, hogy itt bizony a masszőr is ráül, rátérdel, tehát teljes súlyát helyezi rá az ágyra ő is, egy-egy mozdulat vagy mozdulatsor kivitelezéséhez.
Ebből tehát már lehet sejteni, hogy ez nem az a simi-simó-féle lágyan elringató masszázs, itt kemény munka folyik.


Ez a masszázs egy a tradicionális indonéz masszázsok közül, mely masszázstechnikák egyedi kombinációját alkalmazza.
A masszázs fő célja az elme ellazítása, de mivel a balinézek úgy gondolják, hogy ezt úgy tudják elérni, ha a Qi, vagyis az életenergia, akadálytalanul áramlik a testben, ezért a masszázzsal a vér és az oxigén szabad áramlását kívánják elősegíteni, hogy oldják a blokkokat.
Ezért - épp úgy, ahogyan a thai masszázs- a meridián vonalak (a test energia-pályái) mentén dolgozza végig a testünk izmait. Elég erőteljesen.


A sokszor törékenynek tűnő balinéz masszőrök (általában nők) akupresszúrás technikákat, pont-nyomást és tenyérrel való szorítást, kombinálják a nyugati ember által jobban ismert masszázstechnikákkal, mint a gyúrás vagy a simítás.


A masszázs szívemnek kedves jellemzője, hogy nagy hangsúlyt fektet az alkalmazott illóolajokra is: Előszeretettel alkalmazzák a jázmin, a frangipáni virág, a champaka vagy a szantálfa olaját, természetesen bázisolajban elkeverve.

Sedona Spa, Ubud
lábmasszázs

A balinéz masszázs során tehát egy erőteljes mély-izom masszázs segítségével érik el, hogy energiablokkjaink oldódjanak, és újra életerősnek, energikusnak érezzük magunkat, az elménket pedig le tudjuk csendesíteni.

Sekar Jagat Spa, Nusa Dua, Bali

Szeretettel ajánlom kipróbálásra, ha lehetőségetek adódik rá.


Képek forrása: saját és adispa-bali.com, baliwww.com, spanusadua.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése