2014. január 20., hétfő

Bali, illatmorzsák

Tudatosult már benned, hogy egy-egy vizuális-, vagy audio-élmény valódi élvezetéhez az is kell a lelkednek, hogy milyen illatok vesznek éppen körül, mikor átéled?
Az, hogy az illatok kit mennyire befolyásolnak, biztosan egyénileg más-és-más.
Számomra nagyon fontosak. Ha kellemetlen szagokat érzékelek, akkor lehet akármilyen elvarázsolóan gyönyörű a környezet, amelyben éppen vagyok, az élmény nem lesz maradéktalanul élvezhető, sőt!
A Balin eltöltött hetek alatt az illatok fontosságára ismét rádöbbentem, egy-két igencsak ambivalens tapasztalat alkalmával.
Illatmorzsák, Baliról:

A frangipáni egyszerre érzéki és ártatlan illata


A fiatal kókuszdió, kissé zöld, halványan édeskés frissessége


A füstölő, a pillanat emlékműveként állított áldozati tálcácskákon. A mindennapok szakralitása. A füstös illat mögött lágyan megbújó rizs savanykás illata, a virágok édességével keveredve.



Vízben úszó virágok és levelek illata. Az üzletek előtt álló kőtálakban. A kádban. A medencében.


Főtt rizs és tészta illata, ahogy a templomot díszítő nők papírból, kézzel eszik az ebédjüket. Körülöttük virágok, füstölők, banánlevelek szétszórva a földön. Az ünnepi készülődés szagos lenyomata.


Temetés. a füst illata, mikor nem tudod pontosan, mi is az, ami ég, műanyag, emberi szövetek, vagy a kis oltárakra helyezett áldozatok.
(ebben az esetben az illusztrációt mellőzném, mert a szituáció nem volt alkalmas arra, hogy a döbbenettől fejbe kólintott nyugati turisták fotózzanak)

Így hát arra biztatlak, hogy járj bárhol is a világban, az illatokra, melyek körülvesznek, mindig figyelj nagyon!
Általuk közelebb kerülhetsz az adott néphez illetve kultúrához.
De ezt tovább gondolva:
Szeresd magad annyira, hogy az otthonodba is olyan illatokat varázsolj, melyek ahhoz segítenek hozzá, hogy ki tudj kapcsolódni, és olyanná varázsold a helyet, ahol élsz, hogy ott valóban töltődni tudj!

Ajándékozd meg magad azzal, hogy a kedvenc parfümödet fújod magadra, mindig, mikor jól esik! Magabiztosabb és mosolygósabb leszel tőle!

Illatos élményeket kívánok!

Képek forrása: wellandgoodnyc.com és saját képek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése