2013. március 22., péntek

A jóga melegsége, avagy mi is az a Hot Jóga?

Úgy 4 évvel ezelőtt hallottam először arról, hogy létezik olyan jóga óra, ahol a gyakorlatokat egy kb 40°C-os teremben végzik. Mivel alapvetően én igen nehezen viselem a meleget 30°C felett, úgy általában, ezért el sem tudtam képzelni, hogy egyszer önként és dalolva fogok Hot jóga-órára járni.
De ez is megtörtént.
A Római-parton van egy színes, vidám, inspiráló hely, az AmaSole jóga stúdió. Én itt szerettem bele a Hot jóga műfajába.

amaSole római

Mi is ez?
Egy 26 jógapózból és két légzőgyakorlatból álló Hatha-jóga sorozat, amit 38-40°C-ra felfűtött teremben, másfél óra alatt végzünk el, úgy, hogy a legtöbb gyakorlatot kétszer ismételjük meg.

Fél-Hold tartás

Miért jó?
Fontos megemlítenem, hogy a teremben uralkodó melegség néha kifejezetten jól tud esni, sőt részemről egyáltalán nem érzem olyan melegnek azt a 40°C-ot, mint ahogy gondoltam.
Nem mellesleg ennek a hőségnek két nagyon fontos dolgot köszönhetünk: egyrészről lehetővé teszi, hogy az izmok és az ízületek könnyebben bemelegedjenek, és így a testünkkel sokkal több dolgot, sokkal könnyebben tudunk megcsinálni, és kisebb az izomhúzódás veszélye is.

Kobra-póz

Másrészről pedig a melegben ugye izzadunk. Nagyon. Ezért aztán a méregtelenítés még intenzívebb a Hot jógának köszönhetően.
És persze ott vannak a jóga általános kedvező hatásai:
  • nyújtja és erősíti az izmokat
  • segíti az ízületi-folyadék áramlását 
  • megmasszírozza a belső szerveket, így harmonizálja a működésüket
  • erősíti az immunrendszert
  • segíti a koncentrációt
  • növeli a test-tudatot
  • javítja az állóképességet
Tehát tulajdonképpen a test működését harmonizálja.

Álló íj tartás

Valamint talán a legfontosabb hatása, hogy ahogyan a gyakorlatokon keresztül, a testben levő görcsöket és merevséget sikerül felszabadítani, úgy ezek lelki megfelelői, a mentális vagy érzelmi blokkok is szépen, szinte észrevétlenül kioldódnak a lelkünkből. Egyre vidámabb, elfogadóbb, nyugodtabb, kiteljesedettebb emberré válik az, aki komolyabban jógázni kezd, és az élete egyszer csak kerekebbé, boldogabbá válik.
Számomra a Sole Hot Jóga ezeket a hatásokat többszörösen felerősítve, folyamatosan hozza be az életembe,  és ezért az élményért nagyon hálás vagyok az amaSole Csapatának.

amaSole római


Szóval, vigyázat, a dolog addiktív! :-)

A képeket és a segítséget köszönöm az amaSole Csapatának és egy szuper kanadai jóga oldalnak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése