2013. március 10., vasárnap

Nagyböjt, avagy éljen a tavasz!

A Húsvét előtti 40 nap a keresztény kultúrkörben a Nagyböjtöt jelöli. A keresztény hit szerint ebben a 40 napban készülünk fel a kereszténység legnagyobb ünnepére, a Húsvétra, amikor Jézus feltámadását és a megváltást ünnepeljük.
A böjt 40 napja alatt Jézus pusztába való elvonulására emlékeznek a hívők. A Biblia szerint Jézus ebben az időszakban böjtölt, hogy a lelki elmélyülés teljesebb lehessen, és felkészüljön a feladatára, amiért a Földre született. Ennek tiszteletére, a hagyományok szerint, a keresztények önmegtartóztatóan étkeznek a Nagyböjt idején, húst például egyáltalán nem fogyasztanak, valamint ez az időszak alkalmat ad a bűnbánatra, a hitben való elmélyülésre és a kiengesztelődésre.

Klasszikus böjti eledel

Azt gondolom, hogy a Biblia történetei leginkább szimbolikusak, és az egyház dolgaival sem értek egyet, de számomra az egyik legszebb időszak az újjászületés ünneplése, melyet megelőz egy testi tisztulás és egy lelki elmélyülés, vagyis a Nagyböjt és a feltámadás.
Ha nem is vagyunk vallásosak, akkor is érdemes azon elgondolkodni, hogy a mi saját életünkben, a tavasz beköszöntével, a természet újjáéledésével harmóniában, mi az, amin szeretnénk változtatni, javítani?

Simon András grafikusművész alkotása

Hiszem, hogy a lelki tisztulást igenis segítheti egy testi tisztító-kúra illetve egy, a környezetet megtisztító "kilégző" fázis is. Nem véletlen az sem, hogy nagyanyáink a Húsvét előtti időszakban végezték el a tavaszi nagytakarítást, amikor is a ház utolsó szegletét is kipucolták, meszeltek, mostak, szőnyeget poroltak és lomtalanítottak.
Nem kell persze csak magvakat enni és kizárólag vizet inni, és nem kell rögtön az egész lakást kipakolni, és a cuccok felét azonnal kidobálni sem. De egy kis frissítés kívül-belül jól fog esni.
Ma még pont 3 hetünk van Húsvét Vasárnapig, így már ugyan jócskán benne vagyunk a böjti időszakban, azért még nem késő elkezdeni semmit.
Következzen tehát egy-két ötlet, hogy a tavasz a megújulást is jelenthesse.

Testileg

1. Mozogj egy kicsit!
Ha télen ellustultál volna, kezdj el újra mozogni. De kérlek, ne 2 sziget-körrel kezdj! Nem kell drasztikusan elkezdeni semmit, csak okosan! Ha nem tudod pontosan, hol vannak a tested határai, akkor kérd ki egy személyi edző tanácsát.

Futás, amikor legyőzheted önmagad

Szerintem elég, ha heti 2-3 alkalommal 30-40 percet szánsz arra, hogy megmozgasd a testedet. És közben figyelj arra, mit üzen? Bírna többet? Vagy inkább lassabb tempóra váltana? Nem az a cél, hogy kipurcanj, hanem, hogy kezd el jól érezni magad a bőrödben!
Ha úgy érzed, hogy az jót tenne a lelkednek, akkor tűzz ki egy célt! Például, hogy a heti 3 alkalomból egyszer messzebbre futsz vagy többet úszol. És ha sikerül elérned a kitűzött célt, akkor jutalmazd meg magad valamivel. Mondjuk egy kis hátmasszázzsal, vagy egy csinos, új edző-ruhával.

A jóga nálam nagy kedvenc, ha még nem próbáltad, akkor itt az alkalom!


2. Figyelj oda arra, hogy mit eszel!
Ezen a területen is kerüld a drasztikus változásokat. A böjt, az önkínzó koplalás értelmében, nem fog jót tenni a testednek. Egy átgondolt és alapos tisztítás, viszont igen!
Ami nekem nagyon bevált, és teljesen jól tartható is, az a szétválasztás, ami nagy vonalakban kb. így néz ki:
Törekedj arra, hogy fehérjét, szénhidrátot illetve keményítőt külön-külön egyél.
A szénhidrát fogyasztást inkább a nap első felére időzítsd.
Zöldséget bármivel társíthatsz, csak gyümölccsel nem.
A különböző "csoportok" fogyasztása között teljen el legalább 2 óra.
Este hat után már ne egyél sem tejterméket, sem lisztes ételeket.
És ne haragudj magadra, ha nem sikerül mindent betartani! A lényeg, hogy figyelsz magadra, és arra, mi a jó a testednek, igazából.
A szétválasztásról bővebben és alaposabban a Testkontroll c. könyvben olvashatsz.



3. Igyál!
Elsősorban vizet, sokat. A tavaszi tisztítókúrát pedig gyógyteák fogyasztásával is fokozhatod.
Maria Treben, "Isten patikáriusa" például a következő csalántea kúrát ajánlja:
4 héten keresztül reggelente, éhgyomorra, egy csésze csalánteát igyunk meg. Utána pedig a nap folyamán még 2 csészényit kortyolgassunk el.


(Egy nagyobb csészényi forró vízbe kb. egy teáskanálnyi csalánlevelet áztassunk be, és 2-3 perc után szűrjük le!)
A csalán vértisztító hatása mellett szabályozza az anyagcserét, sőt magas vastartalmának köszönhetően segíthet a tavaszi fáradtság leküzdésében is.


A környezetedben

1. Lomtalaníts!
Ne ess kétségbe, nem kell a padlástól a pincéig! Ha éppen nincs sok időd, akkor kezd mondjuk a hűtőszekrénnyel vagy az irodai fiókoddal! Szortírozz szigorúan!
A lomtalanítás több szempontból is nagyon jó:
1. Helyet csinálsz az új dolgoknak, azzal, hogy elengeded a régieket.
2. Mikor készen vagy, akkor megkönnyebbülsz.
3. Büszke leszel magadra, mikor kidobáltad/elajándékoztad/eladtad azokat a dolgokat, amire igazából nincs szükséged.
4. Ha a kiszelektált dolgokat el tudod adni a baráti körön belül, esetleg egy licitálós weboldalon, akkor még egy kis pénzed is lesz.

Egy igazán rendezett és átgondolt "kamra"

2. Takaríts!
A lomtalanítással együtt adni fogja magát a dolog, hiszen észre fogsz venni porcicákat olyan helyeken, ahová egyébként nem biztos, hogy hetente benézel.
Én azt imádom a takarításban, hogy utána valahogy nagyobbnak tűnik a tér.
És rendben-tisztaságban a jól megérdemelt pihenés is édesebb lesz.

3. Gardrób rendezés!
Pakold el a nagyon téli cuccokat! Ezt is egybe kötheted egy erős szelektálással. Légy őszinte magadhoz: amit ezen a télen, sőt esetleg a múlt télen sem vettél fel, azt már nem valószínű, hogy hordani fogod.
Ezzel együtt vedd elő a tavaszi, átmeneti ruháidat, és máris örülhetsz a jó időnek, a vidámabb színeknek és lengébb fazonoknak. És ha valami nagyon hiányzik a ruhatárból, akkor ajándékozd meg magad vele!

Hmmm...egy ilyen ruhásszekrényt, azt hiszem, minden nő elfogadna, nem?


4. Dekorálj!
Újra süt a nap, nyílnak a színes és illatos virágok... csempészd be a természet vidámságát a lakásba is!



Lelkileg

Tavasszal minden új életre kel, és így mi is, mintha téli álomból ébrednénk, újra kinyithatjuk magunkat a világ felé, vagy ha így jobban tetszik, kinyithatjuk a világot, saját magunknak, egy másik perspektívából.
Ha a fent felsorolt ötletek közül bármelyikbe belevágsz, akkor az már azt jelenti, hogy változtatni szeretnél, sőt teszel is érte. A változás segítéséhez van egy fontos kérdés, amit bármikor feltehetsz magadnak:

Mennyire szolgál engem ez a dolog?
Ezt érdemes átgondolni, akár egy régen nem hordott ruháról, akár egy már nem használt tárgyról, akár egy olyan kapcsolatról van szó, ami már nem tesz boldoggá. De akkor is, ha épp nincs kedved elindulni futni vagy az edzésre, és akkor is, ha épp azon gondolkodsz, vajon megérdemelne-e a tested egy masszázst?
Itt az ideje annak is, hogy átgondold, hogy mi az, ami miatt esetleg haragszol magadra?
Mi az, amit szeretnél, de eddig nem tettél meg?

Érlelgetsz magadban valami új ötletet egy ideje? Vágj bele!
Szeretnél belefogni valamibe már régen? Mi tart vissza?
Próbáld meg átgondolni, hogy mi az, ami eddig visszafogott, ami miatt nem engedted meg magadnak, hogy elkezd? És ha tudsz, változtass rajta! Vagy egyszerűen csak kezd el! Hidd el, csak az első lépés a nehéz!
Most minden tavaszi napsugár, minden madárfütty és minden friss szellő arra buzdít, hogy ne félj, csak szárnyalj!


Képek forrása: pinterest, st-plebania.com, google, zerowastehome.blogspot.com, patikarium.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése