2012. október 18., csütörtök

Silvanus, Visegrád

Megérkezett az ősz, így megszavaztunk magunknak egy rövid kikapcsolódást és feltöltődést, még az év végi hajrá előtt. Mivel autónk nincs, és vonatozni egyre kevésbé szeretünk, olyan helyre esett a választásunk, ami azért viszonylag könnyen megközelíthető Budapestről, és még gyönyörű is.
Így Visegrádon, a Hotel Silvanus-ban töltöttünk el egy "mini-szabit".



A Hotel
A szálloda fekvése mesés: a Fellegvár szomszédságában, a Fekete-hegy tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a Duna-kanyarra, és a környező hegyekre. Álomszép.
A Silvanus 1971-ben épült, melyet széleskörű felújítás követett, valamikor a 1990-es évek közepén. Az első benyomás nem is rossz, egy teljesen átlagos 4 csillagos szálloda képe fogad a recepción és a lobby-ban.
De ha jobban megnézzük, azért lenne mit modernizálni.
Látszik, hogy folyamatosan rendbe hoznak ezt-azt, de sajnos az is, hogy olyankor nem egy előre jól átgondolt koncepció alapján cselekszenek, ami a szálloda egészét veszi figyelembe.
A mi szobánkban például a fa-, vagy fa hatású léc javítások (minimum 3 különböző anyag és szín) szedett-vedett benyomást keltettek.
A Delux szobákban ugyan nem jártam, de az olcsóbb Standard szobák a lambériával és "a 70-es évek magyar űrhajós filmjeit idéző" műanyag fürdőszobáikkal enyhe retró hangulatot árasztanak. Bár vitathatatlan, hogy a kilátás valami álomszép.



A gyerekkoromat idéző kis részletek itt-ott még felbukkannak, például a részben felújított étterem dekorációjában, vagy a folyosókon.

Gallyak, almával, magyaros szalaggal

Ilyenkor csak azért szomorodom el, mert ezek apróságok ugyan, de rengeteget számítanak a hangulat megteremtésében. És ha ezt felismernék, akkor kisebb anyagi ráfordítással nagyot lehetne változtatni a légkörön.

Egyébként a szálloda 1999-ben az Év Zöld Szállodája, majd 2000-ben az Év Wellness Szállodája volt.


A Silvanus hotel nagyon jól felszerelt konferencia termekkel rendelkezik, így kisebb vagy nagyobb rendezvényeknek is remek helyszínt tud biztosítani.


A Wellness részleg
A 90-es években történt felújítás alkalmával bővíthették és modernizálták a wellness részleget, melyet akkor igen alaposan és szakszerűen át is gondoltak. A fürdőrészleg belsőépítészeti kialakítása a görög fürdőkultúrát idézi. Látszik, hogy nagyon komolyan vették, a színek, a mozaikok, a dekoráláshoz használt képek, mind-mind erre a vonalra fűzhetőek fel. Bár én a színválasztással nem értek egyet minden esetben, de azt értékelem, hogy témán belül maradtak.


Mindazonáltal azóta kb 15 év telt el (a felújítás pontos idejéről nincsenek információim, csak a látottak alapján sejtem) így azt gondolom, hogy ugyan az alapötlet máig kiváló, de a megvalósítás már kissé divatjamúlt, és ideje lenne egy komplett felújításnak és újra-tervezésnek is.

A "jég-kút" a szaunák előterében

A fürdeni vágyókat viszonylag széleskörű szolgáltatásokkal várják:
- fedett úszómedence
- pezsgőfürdő
- élmény-medence
- kültéri élmény medence (talán a legszebb kilátással rendelkező magyarországi medence)
- kültéri gyermek medence


A szaunázás szerelmeseinek is van miből csemegézni:
- 2 infra-kabin
- Finn-szauna
- Sókamra
- illatos ayurveda kamra (gyógynövényes)
- gőzkabin
- elkülönített pihenő szoba
Nagy pozitívum, hogy minden kabin üvegajtajára ki van rakva egy tájékoztató, így a kedves Vendég megtudhatja, hogy hová is lép be pontosan.

Bár a wellness részlegen
Hatalmas plusz pont. Frissen facsart zöldség-, és gyümölcslevek, valamint isteni turmixok kaphatóak itt. Hurrá! És a legjobb, hogy a Vendégek élnek is a lehetőséggel. Aminek még nagyon örültem, hogy itt nem lehetett kapni (legalább is nem láttuk) alkoholt. Szuper dolognak tartom, hogy ha valaki szaunázás közben megszomjazik vagy megéhezik, akkor itt leginkább egészséges csemegék közül választhat.

Egy vegyes-gyümölcs turmix és egy cékla-narancs koktél elfogyasztva

A wellness-bár

Szépségszalon
A kikapcsolódáshoz nekem fontos egy jó masszázs, így egy-egy testkezelésre is bejelentkeztünk, és nem bántuk meg. A szépségszalon ki van adva bérbe egy üzemeltetőnek, ami szerintem nem szerencsés egy wellness szálloda esetében. És itt is lenne min finomítani, hogy a Vendég valóban ki tudjon kapcsolódni egy kezelés alkalmával, valamint egy felújítás erre a részlegre is ráférne, de mindezt kompenzálta a Masszőrünk kedvessége és szaktudása.



Fitness
No, hát az a szó legelterjedtebb formájában hiányzik, ugyanis nincs konditerem. Furcsa, mert a weblapjukon szerepel, hogy van Fitness terem, de mi nem találtuk meg...
Van egy Squashpálya, van darts, teke és biliárd, egy héten egyszer van Aqua-fitness, de más nem.
Azt gondolom, hogy egy ilyen szálloda esetében kellene lennie egy pár kardio-, és erősítőgépnek egy könnyen megközelíthető edzőteremben.
De ugyanakkor azt is gondolom, hogy ott a gyönyörű természet a hotel körül, ha valaki mozogni szeretne, ezzel a lehetőséggel kell élnie, és kirándulnia egyet az erdőben. Mi megtettük, és igazán kikapcsoló élmény volt.
Ilyen gyönyörű a táj

A Személyzet
Kiváló. Nem amolyan iskolában-tanult módon, hanem szívből jövően. Kedvesek, figyelmesek, közvetlenek, udvariasak.
Elvarázsolódásunk e téren már rögtön a legelején kezdődött. Sofőrünk (transzfer rendelhető), Szendrey Lajos, az utazásunk 10 perce alatt kedvesen és informatívan bemutatta nekünk Visegrádon, egy igazi helybéli szemszögéből.
Az étterem vezetője külön odajött hozzánk és megkérdezte, hogy találunk-e elég vegetáriánus étket, mert ha nem, akkor készíttet valamit nekünk.
"...érezze magát vendégségben!"
A fenti szlogen nagyon találó, és a személyzet hozzáállása, kedvessége és vendégszeretete el is éri, hogy az utazó valóban vendégségben érezze magát a szállodában.

Summa Summárum
Talán túl "kritikus-szakmázósan" éltem meg a Silvanus-ban eltöltött három napunkat, és ezáltal több olyan dolgot vettem észre, ami egy nem-szakmabelinek fel sem tűnne. De azt gondolom, ezek fontosak.
Ennek ellenére mindenkinek szívesen ajánlom a Silvanus-t, ha egy kedves, barátságos helyen, Budapesttől nem messze, lenyűgöző természeti környezetben szeretne pihenni pár napot úgy, hogy nem költi el többhavi fizetését egyszerre.


(képek forrása a Silvanus Hotel weboldala ill. saját képek)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése